Balul Strugurilor din Bihor

Comuna Cetariu din judetul Bihor respecta o traditie veche de peste 70 de ani, traditia Balului Strugurilor. Evenimentul se desfasoara imediat dupa recolta ciorchinelor, in perioada septembrie-octombrie in fiecare an. Vizitatorii au parte de o experienta inedita, imbinata cu muzica, joc, voie buna, struguri, must si vin.

Balul Strugurilor din comuna Cetariu este o manifestare etnografica a minoritatii maghiare, organizata de catre Primaria Cetariu si la care se aduna, an de an, sute de sateni la Caminul Cultural din localitate pentru a-si sarbatori roadele.

Potrivit obiceiului, alaiul porneste la colindat la ora 12 in miezul zilei (spre Tautelec si Sisterea), cu patru carute trase de cai. Intotdeauna exista doi calareti de seama ai comunei care conduc multimea, in ritmul vesel este sustinut de muzicanti vestiti ai locurilor.

Balul Strugurilor 2 Balul Strugurilor din Bihor

In drumul sau, alaiul incanta consatenii cu dansuri populare din stramosi si invita oamenii sa ia parte la petrecerea organizata la lasarea serii in localul Caminului Cultural.

Sutele de sateni au parte, dupa asfintit, de un program artistic cu muzica si dansuri specifice poporului maghiar. Participantii la Balul Strugurilor din Cetariu petrec ore in sir, degustand recolta de struguri si vinul proaspat preparat. La eveniment sunt invitati muzicanti, dansatori si ansambluri folclorice.

Balul Strugurilor este considerat de locuitorii comunei un adevarat simbol al locurilor. Satenii se pregatesc din timp pentru eveniment, culegand strugurii si pregatind deliciile de toamna, astfel incat sa poata lua parte la atmosfera si distractie de la inceput de octombrie.

Insemnatatea evenimentului asa cum este ea declarata de participanti este mult mai profunda decat placerea de a gusta din roadele pamantului din Cetariu. Oamenii se aduna din dorinta de a simti bucuria roadelor in deplina armonie cu ceilalti, fiind recunoscatori pentru recolta din fiecare toamna.

share small Balul Strugurilor din Bihor