Bucataria thailandeza

Cea mai sanatoasa, mai colorata, mai gustoasa si in acelasi timp cel mai putin complicata. Toate aceste calitati la un loc le are o singura bucatarie din lume si aceasta este cea thailandeza. Bucataria thailandeza este faimoasa pentru felul in care balanseaza cele cinci arome fundamentale in toate mesele si felurile – picant, acru, dulce, sarat si amar. Bucataria specifica Thailandei cuprinde de fapt specificul a patru regiuni principale ale tarii – Nordul, Nord-Estul, Regiunea Centrala si de Sud. Bucataria din fiecare regiune este influentata de tarile vecine.

Bucataria thailandeza este un amestec de influente gastronomice din Malaezia, China, Birmania si Laos. Rezultatul fiind un sir de preparate delicioase si usoare, aromatice si bine condimentate. Unul dintre cele mai distincte aspecte ale acestei bucatari este utilizarea plantelor si condimentelor, in combinatii fanteziste si incendiare.

bunele maniere la restaurantele thailandeze 5 reguli ca sa mananci corect size1 300x200 Bucataria thailandeza

Arta culinara thailandeza s-a dezvoltat odata cu aparitia ustensilelor moderne de bucatarie, dar unele metode de a gati mancarea au ramas aceleasi ca in trecut. In mod normal, thailandezii prajesc pe gratar carnea si pestii de mare proaspeti si ii mananca cu un amestec subtire cremos care are o aroma dulce-acrisoara.

Se stie deja ca thailandezi consuma la fiecare masa orez, acesta find alimentul traditional, dar in Thailanda exista mai multe sortimente de orez. Cel mai usual tip este orezul “chao”, care este si cel mai ieftin. De asemenea, orezul chao poate fi de mai multe feluri si se poate gati in diverse moduri. Alt tip de orez destul de raspandit este orezul lipicios, care se foloseste la pregatirea mai multor specialitati culinare. Daca doriti intr-adevar sa cunoasteti bucataria thailandeza, nu lasati sa va scape orezul “chao hawm”, respectiv de iasomie. Acest tip de orez este cel mai calitativ si atrage printr-o aroma superba, oarecum dulce.

Cele mai folosite ingrediente sunt chilli, usturoiul si curry. Puteti de asemenea intalnit si laptele de nuca de cocos, arahidele si diverse verdeturi aromatice, intotdeauna proaspete. Mancarurile se mai pot condimenta cu diverse sosuri si zeama de lamaie. Intrucat din punct de vedere al gustului sunt foarte pretentioase, recomandam la sfarsitul meselor, consumul de fructe proaspete sau legume.

03 singapore ikan bakar 300x221 Bucataria thailandeza

O metoda populara de a gati este salata “Yum”. Salata thailandeza difera de cea vestica, pentru ca sosul thailandez nu contine grasimi in ingredientele sale. Se adauga pur si simplu o portie de condimente sarate precum sos de peste cu sare, suc de lamaie, chilli si uneori usturoi si salata si se amesteca. Se pot face diverse feluri de mancare cu salata thailandeza fie salata din creveti, din porc, din papaya, salata de vita si altele. Salata verde de cruditati, uneori cu carne, se serveste aproape mereu la felurile principale.

Dintre toate felurile de carne, se foloseste cel mai mult carnea de porc si de pasare, dar si pestele sau fructele de mare. Printre specialitatile bucatariei locale, se numara supele de crabi, carnea de porc cu vinete, nudle din orez cu carne sau peste si desigur, amestecul de legume pregatit in tigaia tipica Wok.

Khao Soi 202x300 Bucataria thailandeza

Setea o puteti potoli prin alegerea unuia dintre numeroasele sortimente de sucuri de fructe proaspete, cafea locala sau bere thailandeza.

Locuitorii Thailandei au cea mai mare grija de eticheta pe timpul servirii meselor. Intotdeauna sa folositi corect tacamurile – furculita se tine intotdeauna in mana stanga, deoarece mana dreapta este considerata murdara intrucat este folosita la curatarea partilor intime dupa mersul la toaleta, iar cu ea se poate tine numai lingura. Pe langa furculita, puteti folosi si betisoarele traditionale, dar veti avea nevoie de multa indemanare si antrenament.

 

 

share small Bucataria thailandeza