Curiozitati Marea Neagra

De ce a fost numita marea „Neagra“ : Circula mai multe legende cu privire la originea numelui pe care marea cea izolata l-a primit in secolul al XV-lea. Unele fac referire la faptul ca marea este foarte periculoasa, ca in largul ei furtunile se isca foarte usor si sunt foarte violente. O explicatie logica este legata strict de pozitionarea sa geografica. Marea a fost curtata de greci, apoi de romanii care au numit-o „Pontus Euxinus“ si mai apoi de turci, care i-au spus simplu „Karadeniz“, ceea ce inseamna „marea intunecata, de miazanoapte“, pentru ca era situata la nord de Imperiul Otoman. In antiteza, Marii Mediterane i-au spus „Akdeniz“, adica „marea alba, luminoasa“, pentru ca era situata la sud. 

Curiozitati Marea Neagra 2 Curiozitati Marea Neagra

Potopul a crescut salinitatea marii : Apa are o salinitate relativ scazuta, mai ales in straturile superioare, de 17 la mie. Dar la origini, Marea Neagra avea un nivel de salinitate mult mai scazut decat in prezent. Atunci cand furia apelor a rupt limba de pamant ce despartea marea de oceanul planetar si s-au format stramtorile Bosfor si Dardanele, apa foarte sarata din vechea mare Tetis au patruns in apele Marii Negre, odata cu multe specii noi. 

Sunt doua mari suprapuse: una vie si una moarta : Dupa ce salinitatea marii a crescut, cele mai rezistente specii autohtone s-au mentinut langa gurile de varsare ale fluviilor, acolo unde apa era mai dulce. Altele nu s-au putut adapta si au murit. „Toata aceasta masa de vietuitoare, nefiind curenti verticali, s-a asezat pe fundul marii si a inceput sa se descompuna, ceea ce a presupus un consum de oxigen. Asa se face ca astazi, in adancuri, nu exista oxigen, ci doar hidrogen sulfurat si, neexistand curenti verticali, acele ape raman aproape moarte“, explica cercetatorul Razvan Popescu- Mirceni. Acolo traiesc doar bacteriile anaerobe. Tocmai de aceea considera ca exista de fapt doua mari: una vie oxigenata si alta moarta. In lipsa curentilor verticali, cele doua lumi nu interactioneaza.

Curiozitati Marea Neagra 3 Curiozitati Marea Neagra

 

Muzeul din adancuri : Fundul Marii Negre este considerat un loc de fosilizare extrem de interesant, tocmai pentru ca, neexistand oxigen la adancimi mai mari de 200 de metri, toate epavele care au ajuns acolo de-a lungul timpului au fost perfect conservate.

Invadata continuu de specii : Marea Neagra este supusa incontinuu procesului invaziv. Navele ce tranziteaza apele aduc cu ele si specii din alte colturi ale lumii, ce se adapteaza imediat. Asa s-a intamplat cu melcul Rapana Venosa. Unele  specii, care seamana foarte bine cu meduzele, cu invadat apele si au dezechilibrat ecosistemul, hrana lor fiind constituita din icre de peste. Pana si scoicile pe care le gasim pe plajele litoralului romanesc sunt „importate“ din alte mari. „Scoicile albe au ajuns in apele Marii Negre in urma cu 40-50 de ani“, spune Razvan Popescu – Mirceni.

Ascunde specii pe cale de disparitie : Cercetatorii din toate zonele costiere – Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina – au ajuns la concluzia ca 160 de specii de plante si animale marine si costiere sunt din ce in ce mai rare sau amenintate cu disparitia. In Cartea Rosie a Marii Negre gasim specii precum nisetrul, pastruga, zarganul, steaua de mare, foca de Kaliakra, crabul de piatra, marsuinul, tonul, randunica de mare.

share small Curiozitati Marea Neagra