Gastronomia spaniola

Cine a calcat pe pamanturile Spaniei a inteles ce comori se ascund in bucatariile acesteia. In Spania, fara doar si poate, bucataria mediteraneana si-a gasit locul, fiind numita si Mecca bucatariei sanatoase. Gastronomia spaniola este cea mai diversificata din Europa, imbinand perfect cultura si gusturile, oferind cele mai rafinate mancaruri, cu o savoare deosebita.

Aceasta este alcatuita dintr-o mare varietate de feluri de mancare, date de diferenta de geografie, cultura si clima dintre regiunile acestei tari. Ca de exemplu, in partea de nord si nord-vest exista o alimentatie cu multa grasime animala, pe cand in partea iberica a tarii se gasesc adeptii dietei mediteraneene.

paella 300x198 Gastronomia spaniola

Istoria bogata a Spaniei si influentele culturale au dus la nasterea unei bucatarii unice cu mii de retete si arome, iar multe dintre acestea sunt inca preparate ca acum 200 de ani, radacinile ei fiind mediteraneene.

Primele influente culinare au fost date de bucataria romana, aducand feluri de mancare din toate colturile imperiului. Exista documente in care se mentioneaza ca au fost aduse mii de amfore cu ulei din Spania la Roma si se cultivau legume care constituiau baza pentru hrana soldatilor, de genul linte, fasole, varza si ciuperci.

Din multitudinea de retete spaniole, cateva dintre acestea sunt comune tuturor zonelor tarii precum: tortilla de patata, paella, carnatii chorizo, branzeturi si tocanitele delicioase. Exista de asemenea si multe retete de mancare ce au la baza leguminoase, ca de exemplu: mazare, fasole uscata sau verde. Spaniolii sunt indragostiti si de supe, dar si de paine, ambele cunoscand o multime de varietati.

Un punct forte al retetelor spaniole este usturoiul care se combina cu orice si se poate adauga pana si in supe. De asemenea, la loc de cinste pe mesele spaniolilor stau maslinele, fie sub forma de ulei, fie marinate sau crude, servite ca aperitiv. Uleiul de masline si usturoiul sunt printre putinele alimente din bucataria spaniola care uneori sunt comune pe mesele oamenilor intre cele doua zone geografice.

mini spanish olive oil Gastronomia spaniola

Bucataria spaniola foloseste intens cartofii, rosiile, ardeii grasi, fasolea si ciupercile. Aceasta include bineinteles si multe retete cu carne. Puiul, iepurele si porcul se pun in mancare sau se folosesc pentru salamuri si carnati – preferatul spaniolilor este chorizo, un carnat afumat picant. In categoria “carne”, nu vom uita sa includem pestele si fructele de mare care sunt ingredientele de baza. Caracatita gatita in propria ei cerneala este cel mai gustat preparat din fructe de mare, dar acelasi animal marin se poate regasi si in supele de peste, care se fac dupa retete diferite in functie de zona.  supe. De asemenea, la loc de cinste pe mesele spaniolilor stau maslinele, fie sub forma de ulei, fie marinate sau crude, servite ca aperitiv. Uleiul de masline si usturoiul sunt printre putinele alimente din aceasta bucatarie care uneori sunt comune pe mesele oamenilor intre cele doua zone geografice.

In ceea ce priveste bauturile, spanioli isi incep diminetile cu cafea, dar dupa amiaza este stropita din plin cu sangria, un punch facut din vin rosu si fructe aromate, care se gaseste peste tot in Spania.

De aceea, datorita acestei variatiii de retete si gusturi bine definite, sa mananci in Spania poate fi o experienta de neuitat.

 

SangriaFeaturedImage 300x200 Gastronomia spaniola

 

share small Gastronomia spaniola