Istanbul, orasul cu 1000 de moschei

Cetate milenara, intinsa pe 2 continente, Istanbul este un oras pe care nu poti sa nu-l iubesti, care fascineaza pe oricine de la bun inceput. In Istanbul poti vedea tineri imbracati foarte modern in timp ce mai exista si musulmani traditionalisti, femei cu voaluri pe cap, din care nu li se vad decat ochii. Surprinzator, Istanbulul este un oras plin de turisti din toate tarile. Aici ca si in celelalte orase turcesti, oamenii sunt foarte draguti, serviabili, zambitori, te fac sa te simti extraordinar de bine, ca si cum singura lor datorie pe pamant este sa te serveasca pe tine si sa te faca sa te simti important.

Cu o populatie de peste 19,8 milioane, Istanbulul este un megalopolis, precum si principalul centru financiar, comercial si cultural al Turciei. Se intinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu acelasi nume, fiind una dintre cele mai mari metropole ale lumii.

Orasul Istanbul, capitala a doua mari imperii ale omenirii, cel Otoman si cel Bizantin, reuseste sa impresioneze turistii prin cladirile impunatoare, bogat decorate cu motive musulmane, prin aromele gastronomiei turcesti si, mai ales, prin atmosfera de poveste, desprinsa din istorisirile Seherezadei. De asemenea, fiind cunoscut sub numele de “Orasul cu 1000 de moschei”, acesta ofera turistilor ocazia sa viziteze numeroase moschei, precum si alte atractii turistice: muzee, biserici, bazare si palate.

Una dintre cele mai cunoscute moschei ale Istanbulului este Moscheea Albastra. Moscheea Albastra este simbolul orasului si unul dintre cele mai renumite lacase de cult din lume. Moscheea poate fi vizitata si ziua si noaptea, insa cea mai impresionanta priveliste o puteti vedea dupa apusul soarelui. Moscheea Albastra a fost construita la porunca sultanului Ahmet I si isi datoreaza numele cantitatii impresionante de faianta albastra care a fost folsita la ridicarea sa.

Moscheea Albastra 300x204 Istanbul, orasul cu 1000 de moschei

 

Palatul Topkapi, o fosta resedinta a sultanilor este una dintre cele mai magnifice monumeste din Istanbul. Inpresionanta constructie este formata din mai multe pavilioane organizate in jurul a patru curti interioare. In prima curte se afla o cafenea si un restaurant foarte bun, dar scump, unde turistii pot gusta preparate servite la curtea otomana.

Daca ajungeti aici, cu siguranta nu trebuie sa ratati o croaziera pe Bosfor. Veti avea o alta viziune asupra orasului privind de pe apa principalele obiective turistice: Moscheea Albastra, Muzeul Sfanta Sofia, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahce, Moscheea Suleymaniye etc. In plus, va veti da seama de grandoarea celor doua poduri care fac legatura intre Europa si Asia: Podul Bosfor si Podul Fatih Sultan Mehmet.

Intr-un oras in care sunt atatea de facut si de vizitat, cumpararea suvenirurilor nu trebuie niciodata lasata pe ultima zi. Marele Bazar este una dintre cele mai mari piete acoperite din lume, unde ii asteapta pe turisti cu cele 4.400 de magazine, 3.000 de firme si 17 conace. Marele Bazar atrage anual milioane de turisti din toate colturile lumii. de aici puteti achizitiona bijuterii din aur, covoare si va puteti exersa talentul de negociator. Explorarea lui ar putea ocupa tot sejurul pasionatilor de cumparaturi. Probabil ca nicaieri in alta parte nu poate fi surprins mai bine spiritul Istanbulului decat in mijlocul Bazarului.

marele bazar din istanbul 4 vpmr 300x199 Istanbul, orasul cu 1000 de moschei

Divertismentul de noapte este bogat in Istanbul. Cluburile de noapte ofera distractii pe durata cinei, de la cantece turcesti pana la dansuri orientale din buric. In plus, exista discoteci moderne, cabarete si cluburi de jazz in districtul Taksim-Harbiye. In districtul Sultanahmet exista un numar de restaurante in cladiri otomane si bizantine, oferind un decor unic pentru o seara in oras.

 

 

 

share small Istanbul, orasul cu 1000 de moschei