Lyon, capitala matasei

Lyon este un oras in Franta situat la confluenta fluviulu Rhone cu raul Saone, la 460 km spre sud-est de Paris si la 314 km spre nord de Marsilla. Este capitala departamentului Rhone si a regiunii Ron-Alpi. Acest oras este un Paris mai mic si mai burghez, locul ideal pentru o rentiera de viata nobila si pentru turistii care vor sa fotografieze in aceeasi zi un amfiteatru roman, un pasaj secret medieval, o catedrala renascentista si o mostra de arhitectura de secol 21. Lyon are cam tot ce iti poti dori de la un oras, mai putin iesire la mare, dar nu ii vei simti lipsa pentru ca nu vei mai avea timp, la cate poti vedea pe strazile orasului.

city break lyon 6bdt 300x225 Lyon, capitala matasei

Lyon este a doua zona metropolitana a Frantei si un oras extrem de aglomerat din punct de vedete turistic. Poate si pentru ca aici vizitatorii gasesc de la peisaje de vis pana la artere intregi cu magazine. De-a lungul timpului asezarea a stapanit mai multe titluri oficiale precum capitala mondiala a gastronomei, capitala rezistentei, capitala Imprimeriei sau capitala matasei. Desi Lyon nu poate fi incadrat intr-o anumita categorie, acesta este cu siguranta mai mult un oras cultural decat un alt loc destinat tinerilor dornici de iesiri in cluburi de noapte.

In Lyon sunt foarte multe locuri de vizitat si tot atatea de facut. Cele mai mari monumente ale orasului, in stil clasic, sunt L’Hotel-Dieu, L’Opera Nationale, Le Palais de la Bourse. Dupa ce ati vizitat acestea, puteti sa va relaxati in primul parc urban al Frantei. Tête d’Or este un urias parc plin de verdeata adapostita de arbori seculari. Este si un paradis al florilor daca ne gandim la gradinile de flori, dintre care cea mai renumita este cea de trandafiri. Acest parc are 7 intrari si este atat de mare ca ai nevoie de o zi intreaga pentru a-l strabate pe tot. Tot aici se gaseste si Gradina Botanica in care se gasesc aproximativ 3500 de specii de plante, dar si Gradina Zoologica.

Satellite 300x186 Lyon, capitala mataseiUnul dintre cele mai vechi si frumoase monumente din Lyon este Le Theatre Antique de Fourviere, aflat in regiunea cu acelasi nume. In urma cu 2 mlenii, romanii au construit orasul Lugdunum pe panta Fourviere-ului, cunoscut ca si dealul rugaciunilor, astazi fiind locul in care credinciosii vin sa se inchine. Acest teatru are o capacitate de aproape 10 mii de locuri si aici, an de an, se organizeaza festivalul de muzica.

De numele Lyon este legata si ascensiunea si dezvoltarea cinematografiei. Cei Care vor sa afle cum a luat nastere cea de-a saptea arta pot face un popas la Musee Lumiere, situat la 3 km sud de Piata Bellecour, de-a lungul raului Gambetta. Muzeul este situat in incinta casei Art Nouveau ce a apartinut celebrului Antoine Lumere, iar aici sunt prezentate inceputurile glorioase ale cinematografiei.

Dupa vizitarea obiectivelor turistice, se poate face o oprire la Part Dieu, unul dintre cele mai renumite mall-uri din Lyon. De aici poti achizitiona cele mai variate produse. Cele mai multe magazine de reduceri sunt pe strada Emile Zola, pe strada President-Herriot si in piata Kleber. Un alt loc unde se gasesc foarte multi vanzatori de antichitati si este un bun loc de cumparaturi este Cite des Antiquaires de pe Bd. Stalingrad.

bouley antiquites Lyon, capitala matasei

Lyon este orasul recunoscut intotdeauna pentru restaurantele in care preparatele bazate pe retete traditionale frantuzesti se afla la loc de cinste. Astfel de localuri se numesc “bouchons” si sunt restaurantele traditionale din orasul francez care au luat nastere in secolul al XIX-lea. La capitolul bauturi, in acest oras sunt celebre vinurile care se consuma indiferent de tipul de mancare ales. Si asta pentru ca francezii au cate un sortiment de vin pentru fiecare fel de mancare in parte.

 

share small Lyon, capitala matasei