Praga, orasul de aur

Praga, capitala Cehiei, este una dintre cele mai populare destinatii din Europa de est. Turistii sunt in primul rand atrasi de frumusetea “fizica” a orasului, arhitectura fiind veche de peste 600 de ani si s-a pastrat intr-o stare excelenta, parca neatinsa de razboaiele ce au ravasit continentul. Acest oras este asezat pe cinci dealuri, de-o parte si de alta a raului Vltava. Praga este orasul de origine al lui Eintein, Mozart, Kepler, Kafka si de asemenea, plimbandu-te printre stradutele lui, vei descoperii arhitecturi in stil gotic, baroc, al timpului renasterii sau al artei moderne.  ghid turistic praga 300x200 Praga, orasul de aur

 

Praga este un oras ideal pentru amatorii de castele, catedrale si cultura. De-a lungul secolelor, au fost construite biserici, resedinte si palate, sinagogi si cimitirul din cartierul evreiesc si maiestuosul pod Carol, pe raul Vltava. In zilele noastre din pacate, podul Carol este doar o scena pentru muzicieni, inghititori de flacari si diversi artisti, spre incantarea trecatorilor. O plimbare pe stradutele cu pavele va va conduce intr-o lume plina de poveste, pentru ca orasul parca se incapataneaza sa traiasca intr-o alta epoca.

atr139 300x199 Praga, orasul de aur

O mare atractie pentru turisti este Castelul regilor din Boemia care domna Vltava de mai bine de 11 secole, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din capitala Cehiei. Inconjurat de gradini si parcuri, Castelul impreuna cu Cartierul de Jos constituie o oaza de liniste in mjlocul orasului tumultos. Acesta este de asemenea, in prezent, resedinta presedintelui republicii. In interiorul Castelului se afla o imensa Catedrala a Sfantului Vitus, unde este inmormantat imparatul Ferdinand I de Habsburg, alaturi de mormintele cnejilor din Boemia. Tot aici se poate gasi si Bazilica Sf. Gheorghe, unde sunt gazduite zilnic concerte de muzica de camera si galerii de arta veche ceha.

Teatrul National este o cladire impresionanta neo-renascentista construita intre anii 1868 si 1881 cu banii donati de cetatenii cehi. Teatrul se afla pe malul raului Vltava, acoperisul sau stralucind in razele soarelu in zilele insorite. In zilele noastre, teatrul consta in trei ansamble artistice si anume: opera, baletul si teatrul, repertoriul find atat de natura clasica, cat si de natura moderna.

O alta atractie este Catedrala Sf. Vitus, cea mai mare si cea mai importanta catedrala din Republica Ceha si este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura gotica. In fata altarului se afla Mausoleul din marmura regala, sub el fiind inmormantati regii Bohemiani. Mausoleul consta in piatra funerara a regelui Ferdinand I al Austriei, sotia sa Ana de Bohemia si Imparatul Roman Maximilian al II-lea. Cripta de dedesubt contine mormintele lui Charles al IV-lea, celor patru sotii ale sale, al Imparatului Maximilian al II-lea si a lui Rudolf al II-lea si al fiicei Mariei Teresa de Austria, Maria Amalia de Austria.

catedrala sfantul vitus din praga y6ke 300x199 Praga, orasul de aur

Multe dintre restaurante poate ca nu arata exceptional, dar odata ce gusti din mancarea traditionala parca nu va mai vine sa va ridicati de la masa. Daca esti gurmand, atunci pentru tine, Praga poate fi Raiul. Portiile de mancare sunt imense si foarte satioase, dar o mica problema ar fi faptul ca restaurantele din centrul istoric, aflate pe strazile principale, au preturi destul de ridicate. De aceea, este indicat sa mananci la tavernele sau restaurantele de pe stradutele secundare.

Daca vrei sa iei o pauza de la vizitele obiectivelor, Praga este gazda mai multor festivaluri de film, de muzica, intalniri ale scriitorilor, sute de vernisaje si de prezentari de moda.

Praga, minunata opera a naturii, este orasul legendelor si al povestilor, fiecare straduta si casa avand o legenda sau o taina proprie.

 

 

share small Praga, orasul de aur