Sofia, orasul care nu imbatraneste

Sofia este capitala Bulgariei si este cel mai mare oras, situat la poalele muntilor Vitosha si Lyulin. Exista urme arheologice care arata ca Sofia era locuita acum 7000 de ani. A avut mai multe denumiri in decursul timpului, iar ruine ale vechilor orase se gasesc si astazi. Acest oras este centrul economic, social si industrial aflat in continua dezvoltare, acesta atrage numerosi tineri, fiind si centrul universitar cel mai prestigios.

Sofia s-a transformat in ultimii zece ani dintr-un oras plictisitor intr-o capitala moderna si plina de viata. Orasul poate fi vazut de catre unii ca o destinatie pentru tineri, si nu numai, doritori de distractie si petreceri, decat ca o destinatie turistica.

NDK Sofia bird eye view 300x158 Sofia, orasul care nu imbatraneste

Cu putin sub un milion de locuitori, Sofia este orasul cu mai multe fatete din vestul Bulgariei. In afara monumentelor istorice si a locurilor romantice cu cafenele primitoare, ofera bulevarde animate si nu in ultimul rand somptuozitati arhitectonice de pe vremea regimului comunist. Turistii care vin la Sofia se indragostesc de stradutele mici si diversitatea cladirilor, pornind de la blocurile comuniste si frumoasele perle arhitecturale rusesti si vieneze si ajungand la bisericile in stil neobizantin, o moschee si o sinagoga aflate in functiune.

Odata ajunsi aici, puteti cunoaste orasul incepand cu o plimbare pe Bulevardul Vitosha, o zona cocheta, dedicata mai ales cumparaturilor, dupa care va veti opri cu siguranta pentru a savura o cafea, poate la bistroul Havana.

1351787339 d2182ee55b06226 300x195 Sofia, orasul care nu imbatraneste

Catedrala Alexander Nevski, cunoscuta ca “inima orasului”, a fost construta in stil bizantin si reprezinta simbolul capitalei Bulgariei, avand o colectie de aproximativ 1500 de icoane. Biserica a fost construita in onoarea soldatilor cazuti in timpul razboiului Ruso-Turc si a primit numele dupa cneazul rus Alexander Nevski din secolul al XIII-lea.  De asemenea, Biserica Sf. Sofiapoate fi vizitata, fiind una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe, construita in perioada imparatului Iustinian este si cea care a dat si numele orasului.

Palatul National al Culturii din Sofia, situat in centrul orasului, este cel mai mare complex multifunctional de acest fel din Europa de Sud – Est, ofera vizitatorilor peste 100 de opere de pictura monumentala, sculptura in lemn, goblenuri si metaloplastica.

Un alt obiectiv turistic des vizitat este si Muzeul National de Istorie, infiintat in 1889 de catre regele Ferdinand, cu numele initial de Muzeul Regal de Istorie Naturala, este unul dintre cele mai bogate muzee de istorie naturala din balcani. Acest muzeu pe langa Academia Bulgara de Stiinte, impartit in 3 sectii di anume geologie, zoologie si botanica, studiaza si popularizeaza vietuitoare vii si moarte din natura.

sofia 2 300x225 Sofia, orasul care nu imbatraneste

Cea mai frumoasa sculptura din Sofia este Statuia Zeitei Sofia – Intelepciunea divina, fiind o opera a lui Gheorghi Ciapcanov, infatisand o femeie tanara, cu o coroana pe cap, care in mana dreapta tine o coroana de laur, iar pe mana stanga i se aseaza o bufnita.

Ultimul element al acestui oras, dar nu cel din urma o constituie parcurile, care intr-adevar, sunt aici din abundenta. Cel mai cunoscut parc orasenesc este fara indoiala, Sofia City Garden. Acest loc este indragit de toti localnicii si atrage numerosi turisti, la relaxare in zeci de cafenele si colturi promitoare cu mici fantani arteziene. Cel mai mare parc al Sofiei este Parcul Libertatii, in care sunt amplasate: un patinoar artificial, o gradina zoologica si trei stadioane sportive.

 

share small Sofia, orasul care nu imbatraneste