Venetia, orasul de pe ape

Povesti de dragoste ascunse dupa ziduri, multime de poduri si canale, istorii picante sau macabre, sute de canale si poduri, plimbari cu gondola, masti de carnaval – toate acestea sub acelasi nume: VENETIA.

Carnaval Venetia 1 1024x682 300x199 Venetia, orasul de pe ape

Oras aflat in nordul Italiei, de-a lungul lagunei venetiene aflate pe malul Marii Adriatice, Venetia este considerat unul dintre cele mai romantice orase construite vreodata de mana omului, datorita canalelor pe care te poti plimba cu gondola, trecand pe sub nenumaratele poduri care incanta privirea. Acest oras care se intinde pe 117 mci insulite aflate in laguna venetiana intre gurile raurilor Po si Piave nu alcatuiesc doar un decor romantic, ci ele aduc si istorie in gandurile si in atentia vizitatorilor.

2008 08 14 0 14 venetia orasul de pe ape 38784 300x191 Venetia, orasul de pe ape

 

Azi orasul Venetia este impartit in sase cartiere, asa-numitele “sestieri” : Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio si Castello, iar Piata San Marco poate fi considerata centrul orasului. Aici se pot gasi Bazilica San Marco, Palatul Ducal si clopotnita bazilicii.

Cantecul gondolierului, pernele moi si romantismul unei plimbari in doi au facut din gondola cea mai mare atractie a Venetiei. Aceasta este utilizata in principal pentru turistii dar se utilizeaza si in ocazii speciale cum ar fi ceremonii, nunti, inmormantari. Desi nu trebuie ratata, rasfatul unei plimbari cu gondola nu este permisa in momentul de fata oricui, deoarece preturile sunt destul de ridicate.

Puntea Suspinelor este una dintre cele mai cunoscute atractii din Venetia. A fost construita cu scopul de a uni Palatul Ducal cu noile inchisori. Numele sau isi are originea in suspinele prizonierilor ce treceau pe dedsubtul podului in timp ce erau condusi catre inchisori, datorate faptului ca vedeau lumina si cerul venetiei pentru ultima data.

Este absolut incantator sa te lasi purtat de stradutele pitoresti si apele line si sa nu sti niciodata ce vei gasi la capatul lor, unde te poarta si ce minunatii vei mai vedea. Cladirile venetiene sunt deosebite, cu incaperi mari si candelabre vechi. Balcoanele sunt incarcate cu flori colorate, iar oamenii sunt boemi si prietenosi.

venetia3 300x148 Venetia, orasul de pe ape

 

In Piazza San Marco se afla si trei localuri renumite, printre care su Caffe Florian, deschisa inca din 1720. Mobilierul cafenelei este cel original, iar oglinzile sunt inegrite de sutele de ani ce au trecut peste ele. Seara, in Piata San Marco rasuna muzica celor trei orchestre ale localurilor. Este greu de crezut ca poate exista pe pamant un sentiment mai frumos ca cel ce te cuprinde in momentul in care rasuna opere de Puccini in mjlocul Venetiei, in razele lunii, sub cerul plin de stele oglindite in apele Marelui Canal.

Bucataria venetiana poate satisface si cele mai exigente gusturi printr-o “nebunie” de fructe de mare, calamari, scoici, preparate din peste, paste, lasagna si o multitudine de feluri de pizza. Ce mancam la desert? Este foarte simplu – Inghetata italiana si ciocolata venetiana!

Nu ratati nicio ocazie de a ajunge in micutul orasel cucerit de ape, invaluit in misterul unei povesti vechi de secole!

share small Venetia, orasul de pe ape